De beste tuinontwerp-apps

De beste tuinontwerp-apps

Wat zijn de beste tuinontwerp apps?

Of je nu groene vingers hebt of een totale beginner bent op het gebied van tuinieren, Lazy Susan heeft een top 5 met tuinontwerp-apps samengesteld om je te helpen bij het ontwerpen van je droomtuin. Je vindt ze hieronder. 

Een professionele tuinontwerper of tuinarchitect gaat uit van bepaalde basisprincipes om een goed ontwerp te combineren: stijl (bijvoorbeeld: klassiek, modern of cottage), flow (oftewel beweging), schaal & proportie (verhoudingen van verschillende onderdelen tot elkaar), ritme & herhaling (welke elementen komen vaker terug), (a-)symmetrie, evenwicht & harmonie (belangrijk om visueel “rust” te creëren), perspectief & diepte en kleur. 

Tuinarchitecten combineren moeiteloos tuinaanleg met landschapsarchitectuur om een mooi en praktisch ontwerp voor je tuin te creëren. Eerlijk gezegd zijn het een soort kunstenaars en de beheersing van hun vak kan vele jaren in beslag nemen. Daarom liggen de kosten van hun diensten, zeker voor de grote namen, vaak buiten het bereik van de meeste huis- en tuineigenaren.

We kunnen ons natuurlijk wel door hen laten inspireren, en zoals het beroemde citaat van Oscar Wilde luidt: “Imitatie is de oprechtste vorm van vleierij”. 

Wij hebben geen moeite met het afkijken van ontwerpen van bekende tuinarchitecten, maar we verwachten ook niet dat onze tuinen prijzen zullen winnen in een landelijke tuinwedstrijd (alhoewel, je weet het nooit). Graag willen we een tuin ontwerpen waar we met ons gezin veel tijd in kunnen doorbrengen, waar we trots op zijn en die de perfecte plek is voor de tuinmeubelsets van Lazy Susan (ja, we krijgen personeelskorting). 

En we zijn niet bang om toe te geven dat we op TV inspiratie hebben opgedaan voor onze eigen tuin en een paar ontwerpprincipes hebben overgenomen van ontwerpers zoals: Rob Verlinden (van RTL), Lodewijk Hoekstra en Leonie Hendrikse, of Charlotte Rowe en Sarah Price van de BBC.

Als je het ontwerpen en het plannen van de beplanting van je tuin wilt aanpakken, dan is het advies om eens een tuinontwerp-app te proberen.

Er zijn een aantal geweldige apps beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Vele zijn gratis of hebben minimale kosten vooraf, terwijl je voor andere apps soms een maandelijks bedrag moet betalen.

Ze geven je de mogelijkheid om virtueel met de lay-out te spelen en te visualiseren hoe alles in je tuin eruit komt te zien voordat je begint met de aanleg ervan.

Een van de apps op onze lijst maakt zelfs gebruik van intuïtieve augmented reality (AR). Misschien heb je ze al eens voorbij zien komen in de tv-programma's Eigen Huis & Tuin of Groei & Bloei van RTL, De Grote Tuinverbouwing van SBS of in Gardener’s World van de BBC. 

Met AR kun je je heringerichte tuin virtueel op schaal bekijken, vanuit elke hoek, en het is hartstikke leuk!

Onze favoriete apps voor tuinontwerp

Overal is tegenwoordig een app voor. Hieronder benoemen we slechts een paar van onze favoriete apps voor tuinontwerp en het beperkt zich niet alleen tot landschapsontwerp... 

Er zijn apps voor van alles en nog wat, van apps die helpen bij het plannen van je activiteitenkalender tot apps voor het herkennen en verzorgen van planten. Kijk maar eens in de app stores en je vindt daar een aantal zeer goede hulpbronnen. 

In dit artikel willen we ons echter richten op een paar tuinontwerp-apps die we zelf hebben getest. 

Ze zijn niet gerangschikt in een bepaalde volgorde, elke app heeft voor- en nadelen, de beste app hangt af van wat je ermee wilt doen en waar je je goed bij voelt qua ontwerp. 

Ons advies is om gebruik te maken van de apps die gratis te downloaden zijn of die je gratis kunt uitproberen, om er eerst goed aan te wennen en te kijken of de app je echt bevalt. 

iScape

iScape is een app die je helpt om je een voorstelling te maken van hoe je tuin eruit kan komen te zien. Met de gebruiksvriendelijke ontwerptools komt je project in een mum van tijd tot leven.

Of je nu van plan bent om het zelf te doen of een vakman inhuurt, iScape helpt je om te visualiseren hoe je tuin eruit moet komen te zien nog voordat het werk begint.

Een van de functies die we fantastisch vinden aan iScape is dat het een grote community van actieve gebruikers, ontwerpers en partners uit de branche heeft, die allemaal samenwerken om tuinprojecten tot leven te laten komen.

De basisversie ervan is gratis te downloaden en te gebruiken, maar om er het beste uit te halen qua functionaliteit, moet je betalen. De gratis probeerversie biedt echter genoeg opties om te zien of het voor jou werkt.

Het grote voordeel van iScape ten opzichte van andere apps is de AR (Augmented Reality) die de camera van je iPhone of iPad gebruikt om je huidige tuin vast te leggen en het voorgestelde ontwerp er 'virtueel' overheen te leggen. 

https://youtu.be/l9re4AYi7Uw 

Je kunt de app in actie zien in de video hierboven; terwijl je je telefoon beweegt, kun je in realtime zien hoe het ontwerp eruit komt te zien.

Het is een uitstekende, intuïtieve manier om het eindresultaat te visualiseren voordat je begint met graven in je tuin.

Meer informatie over iScape

Home Design 3D Outdoor & Garden

Terwijl iScape alleen voor de Mac is, is Home Design 3D beschikbaar op iOS, PC, Android en Mac.

Je zou kunnen zeggen dat het meer een 'klassieke' tuinontwerp-app is waarmee je snel en eenvoudig de tuin van je dromen kunt creëren en bekijken in 3D.

Met een intuïtieve rasterfunctie kun je de afmetingen van je tuin bepalen en je tuin vervormen door middel van met je muis te slepen. Vervolgens kun je eenvoudig elementen toevoegen, zoals een moestuin of tuinmeubilair.

Met een database van meer dan 180 speciale items en duizenden texturen kun je met Home Design 3D je ontwerp personaliseren. Er is een handige zoekfunctie waarmee je een voorbeeld van elk item in 3D kunt bekijken en je kunt de herstelfunctie gebruiken om iets eenvoudig ongedaan te maken als dat nodig is.

Home Design 3D is gratis te downloaden zodat je deze gemakkelijk kan uitproberen. Je kunt echter geen ontwerpen opslaan in de gratis probeerversie, daarvoor heb je de betaalde versie van de app nodig.

In de onderstaande video kun je zien wat je met Home Design 3D allemaal kunt doen: 

https://youtu.be/MZYnwKoMYxg 

Meer informatie over Home Design 3D Outdoor & Garden

Garden planner

Garden Planner is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel voor landschapsontwerp van Small Blue Printer met een gratis probeerversie van 15 dagen. 

Je kunt er planten, bomen, gebouwen en objecten gemakkelijk in rangschikken met een eenvoudige sleep- en verplaatsfunctie, waarna je de kleur en grootte kunt aanpassen.

Als je ontwerp klaar is, kun je in hoge resolutie een kopie van je ontwerp afdrukken vanaf de website, compleet met een lijst van alle planten, voorwerpen, etc. die je dient aan te schaffen, met de corresponderende afmetingen, hoeveelheden en bijbehorende miniatuurafbeeldingen zodat je die kunt meenemen naar de bouwmarkt of het tuincentrum. 

Garden Planner bevat een bibliotheek met meer dan 1.200 symbolen voor planten en tuinobjecten, die je allemaal kunt aanpassen. Bovendien bevat het eenvoudig te gebruiken tekengereedschap waarmee je bestrating, terrassen, paden, schuttingen, hekken, zwembaden, vijvers en nog veel meer kunt opnemen in het ontwerp.

Onze favoriete functie is de Vegetable Patch Builder, waarmee je eenvoudig de indeling van je groentetuin kunt ontwerpen.

https://youtu.be/MEC8DUjwDgg 

De video hierboven laat zien hoe je aan de slag gaat met Garden Planner, terwijl je hieronder ziet hoe je de eerder genoemde moestuin aanlegt:

https://youtu.be/uUK4aDnM0rM 

Meer informatie over Garden Planner

Plan-A-Garden

Plan-A-Garden van Better Homes & Gardens is een gratis, interactieve en gebruiksvriendelijke app met drag-&-drop-functie.

Alle objecten die je aan de tuin toevoegt zijn 3D, zodat het er realistischer uitziet dan wanneer je enkel naar een plattegrond van je tuin kijkt. Het grote voordeel ten opzichte van sommige andere apps is de fantastische 'wizard' die je helpt bij het starten van je ontwerp met een eenvoudige stap-voor-stap uitleg. 

Kies een achtergrond uit de kant-en-klare ontwerpen en sleep er vervolgens hekken, bankjes, prieeltjes etc. naartoe om het gewenste design te creëren. Je kunt vervolgens elementen aan je tuin toevoegen, zoals een gazon, stenen paden, tegels of grind, een vijver en vele soorten bomen, struiken, planten en zelfs wijnstokken.

Je tuinontwerpen kunnen online worden opgeslagen zodat je de voortgang niet kwijtraakt en als je klaar bent, kun je zelfs een lijst exporteren van alle planten en items die je in je ontwerp hebt opgenomen.

De website van Better Homes & Gardens staat ook boordevol leuke artikelen en video's om je te helpen bij je ontwerp, van “15 Tuinontwerpen vol planten die goed gedijen in de volle zon” (in het Engels: 15 No-Fuss Garden Plans Filled with Plants That Thrive in Full Sun) tot “Je eerste tuinontwerp in 10 stappen” (How to Start a Garden: 10 Easy Steps for Beginners) om er maar een paar te noemen.

Ontdek meer over Plan-A-Garden

Garden visualiser

En als laatste maar zeker niet minder interessant is de Marshalls Garden Visualiser. Dit is slechts een van de vele handige tools die de Engelse tuincentrumketen Marshalls aanbiedt om je te helpen bij het ontwerpen van je tuin. 

Het doet precies wat een gratis tuinplanner moet doen - het laat je je tuin visualiseren in 3D-formaat. 

Niet alleen dat, je kan door de ruimte bewegen alsof je er echt bent, wat je helpt een voorstelling te maken van hoe het er in het echt uit zal zien. Bovendien kun je de afmetingen van je tuin veranderen en zelfs de vorm aanpassen.

Wat wij zo leuk vinden aan Garden Visualiser is dat je kunt kiezen uit ontwerpen in verschillende thema’s of er zelf een kunt bouwen. Je kan aan het ontwerp ook producten uit het Marshalls assortiment toevoegen, zoals: bestrating, borders, groentegewassen, tuinhuizen, schuttingen, etc.

Het tuinontwerp kan vervolgens worden opgeslagen in je online account. Zodra je klaar bent, heb je de optie om een lijst uit te draaien met alle benodigde producten (helaas kun je de producten niet in Nederland bestellen). 

De 2D-versie is gratis te gebruiken, voor de 3D-versie moet je je wel aanmelden. In de volgende video kun je er meer over te weten komen:

https://youtu.be/uyvkZpk1RTA 

Meer informatie over Garden Visualiser

Welke app uiteindelijk het beste is, hangt heel erg af van wat je ermee wilt doen en welke app je makkelijker vindt in het gebruik. Wij stellen dus voor: probeer ze allemaal eens uit!

Als er Nederlandse apps voor tuinontwerp zijn die we volgens jou moeten proberen, laat het ons dan weten in de reacties hieronder.