Tips voor je moestuin

Tips voor je moestuin

Een groentewinkel aan huis

Nederlandse moestuinen

Vaak vind je in Nederlandse tuinen niet enkel een gazon of bloemen, er worden ook vaak groenten en fruit gekweekt. Wat is er handiger dan je eigen groenten en fruit verbouwen op een paar vierkante meter beschikbare grond in de tuin? Zo hoef je niet naar de winkel om de ingrediënten voor een gerecht op tafel te kunnen zetten! 


In dit artikel zullen we je een en ander vertellen voor het geval je zelf een moestuin wilt beginnen. 

Ligging van de moestuin

Wat erg belangrijk is voor de groei van de groenten is dat ze voldoende zonlicht krijgen, tenminste zes tot acht uur per dag. Ligt je tuin op het zuiden of het westen, dan weet je dat de planten er van meer zonuren zullen genieten en ze beter zullen groeien. Het is nog beter om je tuin te beschermen tegen harde wind, door middel van een schutting, heg of windscherm te plaatsen. Loopt de tuin wat af, dan is het handig om de moestuin op een hoger gelegen gedeelte van de tuin te plaatsen. Dat is beter voor de afvoer van water zodat er bij regenval niet onnodig veel water blijft staan. 

De moestuin en grondsoorten

In Nederland hebben we verschillende grondsoorten in onze tuinen waarvan de meest voorkomende soorten zandgrond en kleigrond zijn. De grondsoort maakt uit voor de wateropname en waterafvoer en ook in het aantal voedingsstoffen dat er in de bodem zit. Kleigrond is voedingsrijker dan zandgrond, maar voert het water minder goed af; vaak blijft er veel water op de grond staan na hevige regenval. Zandgrond voert water beter af, maar houdt het vocht in droge periodes minder goed vast.

Bevorderingsmiddelen

Indien de grond niet erg vruchtbaar is, is er de mogelijkheid om de kwaliteit van de grond te verbeteren door er compost of verteerde mest op aan te brengen wat door de bodem wordt opgenomen. Deze methoden dragen bij aan de vruchtbaarheid van de grond waardoor alles wat je er plant, beter zal groeien. Bovendien houdt het vocht beter vast in zandgronden en voert het vocht beter af in kleigronden. Een voorbeeld is het hebben van een composthoop die je zelf gemakkelijk kan creëren door restafval van groenten of tuinafval te verzamelen. 


Het is ook goed om de gewassen te roteren; plant niet ieder jaar dezelfde groenten op dezelfde plek om een deel van je moestuin ieder jaar “rust” te geven; je kan ook kiezen voor zaden die de vruchtbaarheid van de grond bevorderen. Net zoals mensen opknappen van een moment rust of een verwenmoment (al dan niet in je tuin), geldt dit ook voor de grond in je tuin.


En niet te vergeten: geef alles vooral voldoende water zodat het zo veel mogelijk kan groeien. Vooral in de zomer of in droge periodes is het goed om te zorgen voor voldoende (niet te veel) vocht. 

Ongewenst bezoek in je tuin

Wanneer de grond vruchtbaar genoeg is, is het belangrijk om deze vrij te houden van onkruid zodat de voedingsstoffen in de grond enkel naar je groenten gaan. Je kunt het onkruid wieden of mulch op de grond plaatsen zodat onkruid niet goed de kans krijgt om te groeien. 


Kijk ook goed of er geen plagen op je groenten zitten; slakken houden bijvoorbeeld erg van sla en luizen zijn ook vrij ongewenste bezoekers. Lieveheersbeestjes eten bijvoorbeeld graag luizen die je dan weer aan de hand van bloemen kan aantrekken.