Eten uit eigen tuin

Eten uit eigen tuin

Veel voorkomende groenten in Nederlandse groentetuinen

Afhankelijk van het klimaat en de grondsoort worden sommige gewassen vaak meer of minder op sommige plaatsen verbouwd. We zullen hier enkele populaire groenten bespreken die bij ons veel voorkomen zoals: sla, wortelen, radijzen en boontjes.

Welk gewas wanneer?

Het voorjaar is geschikt om de volgende gewassen te zaaien: sla, radijs, erwten en spinazie, maar ook rabarber en aardappelen. Je kunt ze eerst binnen zaaien in het vroege voorjaar en wanneer het kleine plantjes zijn, ze in de tuin planten.

Rabarber hoef je niet ieder jaar opnieuw te planten, want die schiet ieder jaar opnieuw uit. 

Tomatenplantjes, komkommers, paprika’s, aubergines, meloenen en courgettes kun je ook in het voorjaar binnen zaaien en vervolgens in mei/juni buiten planten. Deze groenten hebben namelijk iets warmer weer nodig om goed te groeien. 

In de herfst wordt het tijd voor stevige groenten. Boerenkool kun je in de zomer zaaien en in de herfst of wintermaanden oogsten, en ook spruitjes, winterprei, winterwortelen of bieten. 


Waarom sla?

Sla is geliefd in veel moestuinen vanwege de diversiteit aan soorten zoals: krulsla, kropsla en ijsbergsla en het feit dat het goed groeit in verschillende soorten grond en klimaten. Sla kun je meerdere malen per jaar zaaien en oogsten. Het groeit snel; kropsla heeft ongeveer zes tot acht weken nodig voordat je het kunt plukken. Sla heeft bovendien weinig ruimte en weinig onderhoud nodig, al dien je ze goed te beschermen tegen slakken die graag de blaadjes opeten.

Het verschil tussen winter- en zomerwortelen

Wortelen bevatten veel vitamines en antioxidanten. Ze zijn zeer voedzaam en ook nog eens lekker. Er is winterpeen en er bestaan zomerwortelen; wat is nu het verschil tussen deze winter- en zomerwortelen? 

Zomerwortelen worden gezaaid in het voorjaar en kunnen worden geoogst in de zomer. Ze groeien snel en ze zijn iets kleiner en dunner van textuur. Ze zijn ook zeker zoeter van smaak, sappiger en knapperiger dan winterwortelen. Je kunt ze gemakkelijk rauw eten en ze passen goed in een salade. 

Winterwortelen groeien langzamer en worden in de herfst of de vroege winter geoogst. Ze zijn groter en dikker van formaat dan zomerwortelen waardoor ze beter passen in gerechten zoals: hutspot, stoofschotels en soepen die een langere bereidingstijd hebben. 

Gezond met radijsjes

Radijsjes zijn erg gezond voor hun relatief kleine formaat. Ze bevatten veel vitaminen (vooral vitamine C), mineralen, antioxidanten en vezels. Qua smaak zijn ze vooral erg fris en knapperig, net zoals zomerwortelen waardoor ze ideaal zijn voor in salades of als snack in de zomer. 

Boontjes populair in Nederland

In Nederland vind je veel boontjes in moestuinen omdat het klimaat voor de groei ervan ideaal is; ze gedijen goed met een gematigde temperatuur en voldoende neerslag, vooral in kleigrond. Er zijn zeer veel verschillende soorten bonen: sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, peultjes, etc. en het is vrij eenvoudig om ze te kweken. Boontjes zijn ideaal als een gezond bijgerecht bij aardappelen en vlees uit gerechten van de traditionele Hollandse keuken, maar je ziet ze ook steeds vaker in stoofpotjes. Aan tafel!